Go to Top

El castell de Miravet

 

A les ribes dels rius, els castells medievals protegien el territori de les invasions dels normands. En efecte, els víkings navegaven al llarg de les costes de l’Atlàntic i de la Mediterrània, i aprofitant l’agilitat de les seves embarcacions a rem i de petit calat, feien incursions pujant pels rius, atacant fins i tot les ciutats situades al cor d’Europa. També, la inestabilitat política, sorgida després de la caiguda de l’Imperi romà, va provocar que el fenomen de la pirateria renasqués a la Mediterrània.

Per aquesta raó, a poca distància, aigües amunt d’Amposta, dues torres situades a les ribes oposades del riu Ebre subjectaven una cadena de ferro que tancava el pas a les naus hostils. Tot i això, les poblacions de Tortosa i Amposta van ser atacades i arrasades pels pirates en diverses ocasions.

El castell de Miravet, aixecat a la part alta d’un penya-segat situat a la vora del riu, permetia controlar el trànsit naval i cobrar impostos als mercaders que circulaven pels seus dominis.

 

 

Una fortalesa ibera en els seus orígens, sens dubte, va ser fortificada pels romans i els àrabs. Després de ser ocupada pels cavallers de l’Orde del Temple es va sotmetre a una completa remodelació, aplicant les avançades tecnologies de fortificació experimentades en els castells de Terra Santa.

El resultat va ser un castell inexpugnable, les característiques del qual explicarem amb detall a nens i joves. Protagonista de molts segles d’històries i batalles, durant la Guerra Civil va haver de ser conquistat abatent els llenços de les muralles amb trets directes de canons antiaeris.

Avui en dia, restaurat, ha recuperat la seva antiga esplendor i és un destí immillorable per al turisme cultural.